Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ευκολο cheesecake


  Eυκολο cheesecake





   υλικα:
 για τη βαση
 200 γρ. μπισκοτα τυπου πτι μπερ
 110 γρ. βουτυρο λιωμενο (οχι καυτο)

 για τη γεμιση
 300 γρ. τυρι κρεμα τυπου Φιλαδελφεια
 300 γρ. κρεμα γαλακτος χτυπημενη σε συνταγη
 1 συσκευασια μαρμελαδα φραουλα ή κερασι


   εκτελεση:
  Προθερμαινουμε το φουρνο στους 180 βαθμους. Τριβουμε τα μπισκοτα στο μπλεντερ, τα βαζουμε σε ενα μπολ και προσθετουμε το λιωμενο βουτυρο. Αφου γινει μια μαζα, παιρνουμε μια φορμα δακτυλιδι 20 εκ. και πιεζουμε το μειγμα στον πατο μεχρι να απλωθει καλα. Βαζουμε τη φορμα στο φουρνο και ψηνουμε για 10-12 λεπτα. Αφηνουμε να κρυωσει καλα. Αναμειγνυουμε το τυρι κρεμα με την σαντιγι απαλα. Στρωνουμε τη γεμιση μεσα στη φορμα και απο πανω τη μαρμελαδα με απαλες κινησεις. Αφηνουμε στο ψυγειο για 4 ωρες περιπου ξεφορμαρουμε πριν σερβιρουμε.

                                                                                                                         Καλη ορεξη!!!!

Σοκολατενια σκαλτσουνια


    Σοκολατενια σκαλτσουνια



     υλικα:      (για 16-18 τμχ.)
 για τη γεμιση
 200 γρ. ξερα φρουτα
 ξυσμα απο 1 πορτοκαλι
 100 ml μελι
 180 γρ. καρυδι τριμμενο

 για τη ζυμη
 250 γρ. αμυγδαλα σε σκονη
 60 ml χυμο πορτοκαλιου
 30 γρ. κακαο
 250 γρ. ζαχαρη αχνη


     εκτελεση:
 Για τη γεμιση: Πολτοποιουμε στο μπλεντερ πολυ καλα ολα τα υλικα.
 Για τη ζυμη: Βαζουμε ολα τα υλικα στον καδο του μιξερ και χτυπαμε εως να αποκτησουμε μια μαλακια ζυμη. Ανοιγουμε με εναν πλαστη φυλλο παχους 2-3 χλστ. Με ενα στρογγυλο κουπ πατ κοβουμε δισκους διαμετρου 9-10 εκ. Βαζουμε λιγο απο τη γεμιση στο κεντρο καθε δισκου και τον διπλωνουμε σε μισοφεγγαρο πιεζοντας στις ακρες για να κολλησουν. Πασπαλιζουμε με ζαχαρη αχνη και ειναι ετοιμα για σερβιρισμα.

                                                                                                                          Καλη ορεξη!!!!
 
 

Γαριδες με ουζο


   Γαριδες με ουζο

 
 
 
    υλικα:     (για 4-6 ατομα)
 800 γρ. γαριδες
 2 κ.σ. ξιδι
 1 φυλλο δαφνης
 6-7 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
 350 ml ελαιολαδο
 100 ml ουζο

   για τη σαλτσα:
 150 ml χυμο ντοματας
 1 ντοματα ψιλοκομμενη ή 3/4 κονκασε
 3 κ.σ. πελτες ντοματας
 200 ml ζωμο γαριδας
 αλατι
 ανηθο

    εκτελεση:
  Για τον ζωμο γαριδας: Πλενουμε τις γαριδες, τις καθαριζουμε και αφαιρουμε τα κεφαλια. Βραζουμε τα κεφαλια απο τις γαριδες σε 250 ml νερο με το ξιδι και τη δαφνη για 3-4 λεπτα. Σουρωνουμε και κραταμε τον ζωμο.
  Για τις γαριδες: Τσιγαριζουμε τα κρεμμυδακια στο λαδι και προσθετουμε τις γαριδες. Συνεχιζουμε το μαγειρεμα για περιπου 5 λεπτα μεχρι να ροδισουν οι γαριδες. Σβηνουμε με το ουζο, αφηνουμε να εξατμιστει το αλκοολ και αλατιζουμε. Αφαιρουμε με τρυπητη κουταλα τις γαριδες και τις βαζουμε σε ενα πιατο με χαρτι κουζινας για να στραγγιξουν απο το λαδι τους.
   Για τη σαλτσα: Σε κατσαρολα βαζουμε τον χυμο ντοματας, την ντοματα, τον πελτε και τον ζωμο απο τις γαριδες, αλατιζουμε και βραζουμε σε δυνατη φωτια. Οταν δεσει η σαλτσα προσθετουμε τον ανηθο, τις γαριδες, ψηνουμε για 2-3 λεπτα και σερβιρουμε.

                                                                                                                    Καλη ορεξη!!!!

 

    
 

Δαχτυλα με γαριδες


   Δαχτυλα με γαριδες

 
 
 
    υλικα:
 175 γρ. φυλλο κρουστας
 3 κουτ. βουτυρο λιωμενο
 ηλιαιλεο για το τηγανισμα
 1 φρεσκο κρεμμυδακι
 φυλλαρακια μαιντανου για το γαρνιρισμα
 παπρικα (προαιρετικα)

    γεμιση γαριδας:
 1 κουτ. λαδι
 1 κουτ. βουτυρο
 2-3 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
 2 κουτ. αλευρι
 300 ml γαλα
 1/2 κουτ. γλ. παπρικα
 350 γρ. βρασμενες και καθαρισμενες γαριδες σε κομματακια

   εκτελεση:
 Ζεσταινετε το λαδι και το βουτυρο σε κατσαρολα και τηγανιζετε τα φρεσκα κρεμμυδακια σε χαμηλη θερμοκρασια για 2-3 λεπτα, να μαλακωσουν. Προσθετετε το αλευρι, ανακατευετε και ριχνετε σιγα σιγα το γαλα. Ανακατευετε συνεχεια, ωσπου να πηξει η σαλτσα. Αφηνετε να σιγοβρασει για 2-3 λεπτα ακομα. Προσθετετε την παπρικα, αλατοπιπερωνετε και ριχνετε μεσα τις βρασμενες γαριδες. Παιρνετε ενα φυλλο κρουστας και το κοβετε στη μεση κατα πλατος, ετσι ωστε να κανετε δυο μακροστενα κομματια. Στο μεταξυ σκεπαζετε τα επομενα φυλλα με ελαφρα υγρη πετσετα για να μην ξεραθουν. Αλειφετε το φυλλο με λιωμενο βουτηρο και βαζετε απο 1 κουτ.γλ. γεμιση στην ακρη καθε φυλλου. Διπλωνετε προς τα μεσα τις ακρες και τυλιγετε σφιχτα σαν πουρακια. Συνεχιστε με τον ιδιο τροπο ωσπου να τελειωσουν τα φυλλα και η γεμιση. Ζεσταινετε σε ενα τηγανι το ηλιελαιο με υψος 1 εκ. περιπου και τηγανιζετε τα δαχτυλα λιγα λιγα καθε φορα για 2-3 λεπτα ωσπου να ροδισουν απ ολες τις πλευρες. Τα βγαζετε με τρυπητη κουταλα και τα αφηνετε να στραγγισουν σε ενα απορροφητικο χαρτι. Τα μεταφερετε σε πιατελα και γαρνιρετε με φρεσκο κρεμμυδακι και μαιντανο.

                                                                                                                             Καλη ορεξη!!!!

Mυδομακαροναδα


  Μυδομακαροναδα

 
 
 
 
     υλικα:
 1 κιλο ντοματες
 1/2 φλιτζανι τσαγιου λαδι
 2 σκελιδες σκορδο λιωμενο
 μαιντανο
 1/2 φλιτζανι τσαγιου ασπρο κρασι
 1 μεγαλο κουτι μυδια
 1/2 κιλο σπαγγετι
 αλατι, πιπερι

    εκτελεση:
 Περνατε τις ντοματες στον τριφτη. Τις βαζετε σε κατσαρολα με το λαδι, το σκορδο, τον μαιντανο ψιλοκομμενο, με λιγο αλατι, πιπερι και με το κρασι. Βραζετε τα μυδια και στραγγιζετε προσθετοντας απ το νερο τους στη σαλτσα. Την βραζετε μεχρι να πηξει. Ριχνετε τα μυδια. Βραζετε και στραγγιζετε τα σπαγγετι και τα ριχνετε μεσα στη σαλτσα. Ανακατευετε και σερβιρετε.

                                                                                                               Καλη ορεξη!!!!

Κρεμ καραμελε


   Κρεμ καραμελε



     υλικα:
 λιγο λαδι
 1/3 φλιτζανιου ψιλη ζαχαρη
 1 1/2 φλιτζανι απαχο γαλα
 2 αβγα
 1 1/2 ψιλη ζαχαρη επιπλεον
 1/2 κουταλακι βανιλια
 1 κουταλακι σιροπι μειπλ

    εκτελεση:
 Ζεστανετε το φουρνο στους 160 βαθμους. Βαλτε ελαχιστο λαδι σε 4 φορμες διαμετρου 7,5 εκ. Βαλτε σε μικρη κατσαρολα τη ζαχαρη και 1 1/2 κουταλια νερο και ζεστανετε σε χαμηλη φωτια ανακατευοντας ωσπου να διαλυθει η ζαχαρη. Αφηστε να παρει βραση, χαμηλωστε τη φωτια και σιγοβραστε ωσπου να ξανθυνει το σιροπι και να αρχισει να καραμελωνει. Κατεβαστε το απο τη φωτια και μοιραστε το στις φορμες. Ζεστανετε σε μικρο σκευος το γαλα και μια πρεζα αλατι σε χαμηλη φωτια ωσπου να κοντευει να βρασει. Χτυπηστε σε μπολ τα αβγα με την επιπλεον ζαχαρη και προσθεστε ανακατευοντας λιγο λιγο το γαλα, τη βανιλια και το σιροπι μειπλ. Μοιραστε το μειγμα στις φορμες. Βαλτε τες σε βαθυ ταψι και γεμιστε το με βραστο νερο μεχρι τη μεση απο τις φορμες. Ψηστε για περιπου 35 λεπτα ωσπου να πηξει η κρεμα. Βγαλτε τις φορμες απο το ταψι για να κρυωσουν εντελως. Βαλτε τες στο ψυγειο για τουλαχιστον 2 ωρες ή ολη τη νυχτα. Για να σερβιρετε χωριστε την κρεμα απο τη φορμα με ενα μαχαιρι, γυριστε τη φορμα στο πιατο και σηκωστε την χτυπωντας ελαφρα μεχρι να πεσει η κρεμα.

                                                                                                                  Καλη ορεξη!!!!

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Τσιζκεικ μοκα


   Τσιζκεικ μοκα



   υλικα:
 50 γρ. γλυκα μπισκοτα (π.χ. πτι μπερ)
 1/4 φλιτζανιου καρυδοψιχα
 30 γρ. βουτηρο λιωμενο
 1 κουταλια στιγμιαιος καφες
 2 κουταλακια κακαο
 1 κουταλια ζελατινα σκονη
 250 γρ. απαχη ρικοτα
 1/2 φλιτζανι ψιλη ζαχαρη
 1 φλιτζανι ελαφρυ γαλα εβαπορε πολυ κρυο
 κακαο για το πασπαλισμα

  εκτελεση:
 Απλωστε χαρτι φουρνου στη βαση μιας φορμας 20 εκ. με αφαιρουμενη βαση. Ψιλοκοψτε στο μπλεντερ τα μπισκοτα και τα καρυδια. Προσθεστε το βουτηρο και δουλεψτε να αναμειχθουν. Απλωστε και πατηστε το μειγμα στη βαση της φορμας. Βαλτε το στο ψυγειο για 30 λεπτα. Αναμειξτε σε πυριμαχο μπολ τον καφε, το κακαο, τη ζελατινα και 1/2 φλιτζανι βραστο νερο. Βαλτε το σε μπολ μεσα σε κατσαρολα με βραστο νερο και ανακατεψτε ωσπου να διαλυθει η ζελατινα. Αφηστε το μειγμα να κρυωσει ελαφρα. Χτυπηστε στο μιξερ τη ρικοτα με τη ζαχαρη για περιπου 2 λεπτα ωσπου να διαλυθει η ζαχαρη. Χτυπηστε μεσα λιγο λιγο το μειγμα του καφε. Χτυπηστε σε αλλο μπολ το γαλα στη δυνατη ταχυτητα του μιξερ για περιπου 1 λεπτο ωσπου να αφρισει και να σφιξει. Προσθεστε το μειγμα ρικοτας και συνεχιστε το χτυπημα. Ριξτε το μειγμα στη φορμα, σκεπαστε με πλαστικη μεμβρανη και βαλτε το στο ψυγειο για 3-4 ωρες ωσπου να πηξει. Για να σερβιρετε, χωριστε το κεικ απο τη φορμα με ενα μαχαιρι και ανοιξτε τη φορμα. Πασπαλιστε το κεικ με κακαο και σερβιρετε.
                                                                                                                    Καλη ορεξη!!!!

 

Πουτιγκα σοκολατας


     Πουτιγκα σοκολατας

 
 
 
 
     υλικα:
 2 κουταλιες κακαο
 1 φλιτζανι φαρινα
 60 γρ. απαχο τυρι κρεμα
 1 κουταλακι ξυσμα πορτοκαλιου
 1/2 φλιτζανι ψιλη ζαχαρη
 1/2 φλιτζανι γαλα αποβουτηρωμενο
 1/3 φλιτζανιου χυμος πορτοκαλιου
 1/2 φλιτζανι καστανη ζαχαρη
 1 κουταλια κακαο επιπλεον
 ζαχαρη αχνη

    εκτελεση:
 Ζεστανετε το φουρνο στους 180 βαθμους. Κοσκινιστε 2 φορες το κακαο με το αλευρι. Αναμειξτε με ξυλινο κουταλι το τυρι, το ξυσμα πορτοκαλιου και τη ζαχαρη ωσπου να γινουν κρεμωδες μειγμα. Προσθεστε στο μειγμα εναλλαξ δοσεις απο το γαλα και τα στερεα υλικα. Προσθεστε το χυμο πορτοκαλιου. Βαλτε το μειγμα σε 4 πυριμαχα σκευη του 1 1/2 φλιτζανιου. Αναμειξτε την καστανη ζαχαρη με το επιπλεον κακαο και πασπαλιστε τις πουτιγκες. Ριξτε 1/2 φλιτζανι βραστο νερο σε καθε πουτιγκα και βαλτε τες σε ταψι. Ψηστε για περιπου 35 λεπτα ωσπου να σφιξουν. Πασπαλιστε με αχνη και σερβιρετε.
                                                                                                               Καλη ορεξη!!!!

Μους ασπρης σοκολατας


    Μους ασπρης σοκολατας



      υλικα:
 100 γρ. ασπρη σοκολατα
 1/2 φλιτζανι γαλα αποβουτηρωμενο
 2 κουταλακια ζελατινα
 400 γρ. γιαουρτι βανιλιας χτυπημενο
 3 ασπραδια αβγων
 3 κουταλιες πολτος πασιονφρουτ
 ζαχαρη αχνη για το πασπαλισμα

    εκτελεση:
 Βαλτε σε κατσαρολα τη σοκολατα και το γαλα και ζεστανετε ανακατωνοντας ωσπου να λιωσει η σοκολατα. Αφηστε να κρυωσει. Βαλτε σε μπολ 1/4 φλιτζανιου βραστο νερο, πασπαληστε με τη ζελατινα και ανακατωστε ωσπου να διαλυθει. Αναμειξτε τη ζελατινα στη σοκολατα με ξυλινο κουταλι. Βαλτε σε μεγαλο μπολ το γιαουρτι και προσθεστε τη σοκολατα σε δοσεις ανακατευοντας καλα. Χτυπηστε σε μπολ με το μιξερ τα ασπραδια ωσπου να γινουν σφιχτη μαρεγκα που να στεκεται ορθια. Προσθεστε στη σοκολατα τη μαρεγκα και το πασιονφρουτ. Μοιραστε το μειγμα σε 8 φορμες του 1/2 φλιτζανιου ή βαλτε το σε γυαλινο μπολ του ενος λιτρου. Βαλτε τη μους στο ψυγειο για τουλαχιστον 3 ωρες ωσπου να πηξει. Πασπαλιστε με αχνη ζαχαρη και σερβιρετε.

                                                                                                               Καλη ορεξη!!!!

Λαχανοντολμαδες


   Λαχανοντολμαδες

 
 
 
 
 
    υλικα:
 1 λαχανο μεγαλο

   για τη σαλτσα:
 3 ντοματες φρεσκες
 1 ξυλαρακι κανελα
 αλατι, πιπερι

   για τη γεμιση:
 400 γρ. κιμα χοιρινο
 600 γρ. κιμα μοσχαρισιο
 200 γρ. ρυζι καρολινα
 3 μετρια κρεμμυδια ψιλοκομμενα
 1 ματσακι μαιντανο ψιλοκομμενο
 120 ml ελαιολαδο
 μοσχοκαρυδο
 αλατι, πιπερι


   εκτελεση:
 Χαραζουμε το λαχανο αφαιρωντας το σκληρο μερος και το βαζουμε σε κατσαρολα με βραστο νερο. Αφαιρουμε τα φυλλα ενα - ενα μολις μαλακωσουν. Ζυμωνουμε σ ενα μπολ τα δυο ειδη κιμα. Προσθετουμε το κρεμμυδι, το ρυζι, το μαιντανο, το ελαιολαδο, το μοσχοκαρυδο, αλατι και πιπερι. Παιρνουμε ενα ενα φυλλο λαχανο και τυλιγουμε τους λαχανοντολμαδες βαζοντας μεσα 1 μεγαλη κουταλια της σουπας γεμιση(αν τους θελετε μεγαλους, ειδαλως 1 κουτ.γλ. αν τους θελετε μικρους). Τοποθετουμε τους λαχανοντολμαδες στην κατσαρολα, αφου πρωτα βαλουμε μεσα λιγο λαδι και στρωσουμε τον πατο με λιγα φυλλα λαχανου και τα κοτσανια απο το μαιντανο. Στη συνεχεια τριβουμε τις ντοματες. Προσθετουμε την κανελα, αλατι, πιπερι και περιχυνουμε τους λαχανοντολμαδες. Τοποθετουμε ενα πιατο πανω στους λαχανοντολμαδες πριν κλεισουμε την κατσαρολα και ψηνουμε σε μετρια θερμοκρασια για μια ωρα περιπου. Αν χρειαστει συμπληρωνουμε με βρασμενο νερο.
                                                                                                                    Καλη ορεξη!!!!
   
 

Λουκανικο στη γαστρα με λαχανικα


    Λουκανικο στη γαστρα με λαχανικα



     υλικα:
 1 λουκανικο μοσχαρισιο
 2 μελιτζανες τσακωνικες κομμενες σε χοντρα κομματια
 2-3 κολοκυθια κομμενα σε χοντρα κομματια
 3 σκελιδες σκορδο λιωμενο
 2 ντοματες ωριμες
 2 πατατες κομμενες σε χοντρα κομματια
 1 φυλλο δαφνης
 200 ml ελαιολαδο
 200 γρ. φετα
 2 πιπεριες φλωρινης
 1 κλωναρακι δεντρολιβανο
 αλατι, πιπερι

    εκτελεση:
  Σε ενα μεγαλο μπολ βαζουμε το σκορδο με λιγο ελαιολαδο. Προσθετουμε μεσα ολα τα λαχανικα. Στη συνεχεια τριβουμε τις ντοματες στον τριφτη και τα βαζουμε ολα μαζι στη γαστρα μαζι με το λουκανικο που το εχουμε πρωτα χαραξει με μαχαιρι. Προσθετουμε ολα τα μυρωδικα, το υπολοιπο λαδι, λιγο νερο, αλατοπιπερωνουμε, σκεπαζουμε τη γαστρα και ψηνουμε στο φουρνο για 1 ωρα στους 200 βαθμους. Τελος ξεσκεπαζουμε και τριβουμε τη φετα απο επανω και ψηνουμε μεχρι να παρει χρωμα.
                                                                                                                 Καλη ορεξη!!!!

Χαλβας σιμιγδαλενιος με σοκολατα μπιτερ


      Χαλβας σιμιγδαλενιος με σοκολατα μπιτερ

 
 
 
     υλικα:
 1 lt νερο
 400 γρ. μαυρη ζαχαρη
 χυμο απο 2 λεμονια
 400 γρ. σιμιγδαλι χονδρο
 100 γρ. σιμιγδαλι ψιλο
 100 γρ. κουβερτουρα μπιτερ σε μικρα κομματια
 100 γρ. σταφιδες ξανθιες
 100 ml μπραντυ

    εκτελεση:
  Ζεσταινω σε ενα βαθυ τηγανι το ελαιολαδο. Προσθετω και τα δυο ειδη σιμιγδαλιου (ανακατεμενο), αποσυρω απο τη φωτια και ανακατευω. Απο το βραδυ εχω βαλει τις σταφιδες μεσα στο μπραντυ για να μουλιασουν. Τις ριχνω στο τηγανι και το βαζω παλι στη φωτια. Αφηνω το χαλβα να ψηθει σε σιγανη φωτια. Στη συνεχεια, προσθετω την κουβερτουρα και ανακατευω ωσπου να λιωσει.

                                                                                                              Καλη ορεξη!!!!
 

Ταραμοκεφτεδες


     Ταραμοκεφτεδες

 
 
 
 
    υλικα:  (για περιπου 50 κεφτεδες)
 1 κιλο πατατες
 200 γρ. ταραμα λευκο
 100 γρ. φρεσκο κρεμμυδι ψιλοκομμενο
 1 ματσακι ανηθο ψιλοκομμενο
 1/4 ματσακι δυοσμο ψιλοκομμενο
 1 σκελιδα σκορδο πολτοποιημενη
 λαδι για το τηγανισμα

    εκτελεση:
 Βραζουμε τις πατατες, τις ξεφλουδιζουμε και τις περναμε απο τη μηχανη του πουρε. Μεσα στον πουρε της πατατας προσθετουμε τον ταραμα, το κρεμμυδι, το σκορδο, τον ανηθο και το δυοσμο. Τα ανακατευουμε πολυ καλα μεχρι να γινει ενα ομοιογενες μειγμα. Βαζουμε το μειγμα στο ψυγειο να σφιξει για τουλαχιστον 1 ωρα. Πλαθουμε κεφτεδες και τους τηγανιζουμε σε καυτο λαδι ωσπου να ροδισουν. Μολις τηγανιστουν τους τοποθετουμε σε απορροφητικο χαρτι και σερβιρουμε.

                                                                                                                Καλη ορεξη!!!!
 
  

Μπακαλιαρος με σκορδαλια


           Μπακαλιαρος με σκορδαλια

 
 
 
 
 
 
        υλικα:
 (για το μπακαλιαρο)
 1 κιλο παστο μπακαλιαρο
 300 γρ. αλευρι για ολες τις χρησεις
 100 γρ. αλευρι για ολες τις χρησεις
 20 γρ. μπεικιν παουντερ
 νερο 150 - 200 ml  (οσο χρειαστει)
 χυμο απο 1 λεμονι

 (για τη σκορδαλια)
 200 ml ελαιολαδο
 600 γρ. πατατες βρασμενες, αποφλοιωμενες και κομμενες σε κομματακια
 50 ml ξυδι
 10 σκεδιδες σκορδο πολτοποιημενες (αναλογα με το ποσο καυτερο το θελετε)

       εκτελεση:
  Ξαλμυριζουμε τον μπακαλιαρο σε νερο για τουλαχιστον 12-16 ωρες. Προσπαθουμε να αλλαζουμε οσο πιο συχνα γινεται το νερο. Μολις ξαλμυρισει του αφαιρουμε οσο πιο πολλα κοκαλα γινεται και τον μαριναρουμε στο χυμο απο λεμονι. Στην συνεχεια τον αλευρωνουμε και τον τοποθετουμε στο ψυγειο για περιπου μιση ωρα. Φτιαχνουμε ενα κουρκουτι με το αλευρι και το μπεικιν παουντερ και προσθετουμε οσο νερο χρειαστει ωσπου να γινει ενας παχυρρευστος χυλος. Βουταμε τον μπακαλιαρο μεσα στο χυλο και στη συνεχεια τον τηγανιζουμε σε αφθονο λαδι μεχρι να ροδισει και απο τις 2 πλευρες. Κατοπιν τον τοποθετουμε σε απορροφητικο χαρτι και ειναι ετοιμος για σερβιρισμα.

  Σκορδαλια
 Σε ενα γουδι ή σε ενα μπλεντερ χτυπαμε τις πατατες και το σκορδο. Προσθετουμε εναλλαξ το ξυδι και το λαδι. Οταν το μειγμα μας εχει πιει ολο το ξυδι και το λαδι, η σκορδαλια μας ειναι ετοιμη.

                                                                                                             Καλη ορεξη!!!!

Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

Τας - κεμπαπ


   Τας - κεμπαπ..
                                     


     υλικα:                   (για 6 ατομα)
 1 1/2 κιλο κρεας αρνι ή μοσχαρι
 3/4 κιλου κρεμμυδια ξερα
 3/4 φλυτζανιου τσαγιου βουτηρο ή λαδι
 2 κουταλιες ψιλοκομμενος μαιντανος
 1 κουταλια παστα ντοματας ή 1/2 κολο ωριμες ντοματες
 1/2 φλυτζανι τσαγιου κρασι λευκο
 αλατι, πιπερι

    εκτελεση:
 Το φαγητο αυτο ειναι ανατολιτικο και γινεται εξισου καλο με αρνισιο κρεας, οσο και με μοσχαρισιο. Κοβουμε το κρεας σε τεμαχια (μεσαιου μεγεθους) τα πλενουμε και τα στραγγιζουμε καλα. Βαζουμε το λαδι ή το βουτηρο να καψει και τηγανιζουμε το κρεας. Τα βαζουμε σε κατσαρολα και στο τηγανι που τα τηγανισαμε τσιγαριζουμε τα ψιλοκομμενα κρεμμυδια. Τα βαζουμε κι αυτα στην κατσαρολα με το κρεας. Ριχνουμε και το βουτηρο ή το λαδι και οταν αρχισουν να τσιτσιριζουν προσθετουμε το κρασι, μετα την παστα ντοματας, αλατι, πιπερι, τον μαιντανο, τα σκεπαζουμε και τ' αφηνουμε να σιγοβρασουν. Αν χρειαστει προσθετουμε λιγο ζεστο νερο και τ' αφηνουμε να βρασει μεχρι να γινει μια πηχτη σαλτσα. Σερβιρετε με πιλαφι, πατατες τηγανητες, πουρε πατατας, κ.α.
                    
                                                                                                               Καλη ορεξη!!!!
 
                                     

Σουτζουκακια


   Σουτζουκακια..

 


     υλικα:
 3/4 κιλου κιμας
 3/4 φλυτζανιου τσαγιου ψιχα ψωμιου
 2-3 σκελιδες σκορδου ψιλοκομμενο
 μια πρεζα κιμινο
 1/2 κιλου ντοματες ωριμες ή μια κουταλια παστα
 αλατι, πιπερι

    εκτελεση:
 O κιμας πρεπει να ειναι περασμενος 2 φορες απο τη μηχανη, το ψωμι μουσκεμενο και στιμμενο πολυ καλα. Ανακατευουμε τα υλικα πολυ καλα και τα ζυμωνουμε. Τα πλαθουμε σε σχημα κυλινδρικο, αλλα αρκετα μακρια (γιατι με το τηγανισμα μαζευουν). Τα αλευρωνουμε ελαφρα και τα τηγανιζουμε σε καυτο λαδι να ροδισουν απ' ολες τις πλευρες. Σε ενα κατσαρολακι προσθετουμε λαδι και τις ντοματες ή την παστα με 1 1/2 φλυτζανι νερο και τ' αφηνουμε να βρασουν για 5 λεπτα. Ριχνουμε προσεχτικα και τα σουτζουκακια και τ' αφηνουμε να βρασουν κι αυτα με τη σαλτσα 5-10 λεπτα. Σερβιρονται με ρυζι ή πουρε.
                                                                                                           Καλη επιτυχια!!!!
 

Πατατοκροκετες


   Πατατοκροκετες..

 
 
      υλικα:
 1 1/4 κιλου πατατες
 1 φλυτζανι τσαγιου κεφαλοτυρι τριμμενο
 4 αυγα
 1 κουταλια ψιλοκομμενος μαιντανος
 1/2 κουταλια πολτος κρεμμυδιου
 βουτηρο ή λαδι για το τηγανισμα
 φρυγανια τριμμενη
 αλατι, πιπερι

    εκτελεση:
 Βραζετε τις πατατες με τη φλουδα. Τις ξεφλουδιζετε και τις κανετε πουρε. Τις βαζετε σε ενα μπολ και προσθετετε τους κροκους των αυγων και τα υπολοιπα υλικα, αλατι και πιπερι και ζυμωνετε καλα το μειγμα. Παιρνετε λιγο-λιγο και το πλαθετε σε στρογγυλο σχημα. Χτυπατε ελαφρα το ασπραδι με 2 κουταλιες νερο και βουταμε μια-μια κροκετα στη φρυγανια, μετα στο ασπραδι και ξανα στη φρυγανια και την τηγανιζετε αμεσως σε μπολικο καυτο λαδι. Τις τοποθετειτε σε απορροφητικο χαρτι και κατοπιν σερβιρετε.
                                                                                                                  Καλη ορεξη!!!!

Σολομος καυτερος


      Σολομος καυτερος..
 
 
 
     υλικα:
100 ml γιαπωνεζικη σαλτσα σογιας
100 ml ξηρο κρασι σερι
100 ml ξιδι βαλσαμικο
40 γρ. πολυ ψιλη ζαχαρη
1 πρεζα αποξηραμενες κοκκινες πιπεριες τσιλι σε σκονη
(αν το θελετε πιο καυτερο βαλτε λιγο παραπανω)
χυμος μισου λεμονιου
1 κ.γ. φρεσκο θυμαρι
2 φιλετα σολομου
3 - 4 κουταλιες σουπας ηλιελαιο
θαλασσινο αλατι
φρεσκοτριμμενο πιπερι

    εκτελεση:
 Αναμειγνυουμε τα υλικα για τη μαριναδα (ολα τα υλικα της λιστας που προηγουνται των φιλετων σολομου). Πλενουμε τα φιλετα σολομου, τα σκουπιζουμε με απορροφητικο χαρτι και τα βαζουμε σε σε μπολ με καπακι. Ριχνουμε τη μαριναδα, σκεπαζουμε το μπολ και αφηνουμε για 1 ωρα τα φιλετα να μαριναριστουν. Στη συνεχεια τα αλειφουμε με πινελο με το ηλιελαιο, τα αλατοπιπερωνουμε και τα ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο σε μετρια θερμοκρασια και απο τις δυο πλευρες για περιπου 20 λεπτα.

                                                                                                                Καλη ορεξη!!!!

Πιπεριες ψητες με αντσουγιες


    Πιπεριες ψητες με αντσουγιες..

 
 
 
 
 
 
 
     υλικα:
 8 πιπεριες πρασινες ή κιτρινες
 1 κουτακι φιλετα αντσουγιες
 2 κουταλιες σουπας καπαρη χονδροκομμενη
 2 κουταλιες σουπας ριγανη
 2 κουταλιες σουπας λαδι
 αλατι, πιπερι

     εκτελεση:
 Διαλεγετε μεγαλες και τραγανες πιπεριες. Κοβετε καθεμια σε δυο κομματια κατα μηκος. Βγαζετε τους σπορους. Τοποθετειτε λιγες-λιγες σε σχαρα με το κομμενο μερος προς τα κατω. Ψηνετε σε σιγανη φωτια για 10 λεπτα και τις γυριζετε. Τις αφηνετε να σιγοψηθουν σε πολυ σιγανη φωτια επι 20 λεπτα περιπου. Σ' αυτο το διαστημα οι πιπεριες θα μαλακωσουν και θα απλωσουν. Οταν ψηθουν, τις βαζετε σε πιατελα και τοποθετειτε επανω σε καθε πιπερια, στο μερος του ανοιγματος, δυο φιλετα αντσουγιας. Προσθετετε μερικες καπαρες και περιχυνετε καθε πιπερια με λιγο λαδι. Πασπαλιζετε με ριγανη και σερβιρετε.
                                                                                                     
                                                                                                                         Καλη ορεξη!!!
                                                               

ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ


   Πιλαφι με θαλασσινα...
 
 
 
      υλικα:
 2 φλυτζανια τσαγιου ρυζι
 1 φλυτζανι τσαγιου γαριδες βρασμενες και καθαρισμενες
 1 φλυτζανι τσαγιου μυδια βρασμενα και καθαρισμενα
 1/2 φλυτζανι τσαγιου καλαμαρακια καθαρισμενα και ψιλοκομμενα
 1/2 φλυτζανι τσαγιου χταποδακι βρασμενο και κομμενο σε μικρα κομματακια
 1 φλυτζανι τσαγιου λαδι
 1/2 φλυτζανι τσαγιου λευκο κρασι
 3 κουταλιες σουπας κοφτες βουτηρο ή φυτινη
 2 κουταλιες σουπας παστα ντοματας ή 1 κιλο ωριμες ντοματες
 3 κρεμμυδια περασμενα απο χοντρο τριφτη
 1 πιπερια κομμενη σε λεπτα φετακια
 αλατι, πιπερι
 κρατατε το νερο απο τις βρασμενες γαριδες, θα σας χρειαστει

     εκτελεση:
 Βαζετε σε κατσαρολα το λαδι να καψει. Ριχνετε τα καλαμαρακια να σωταριστουν και στη συνεχεια τις γαριδες, τα μυδια και το χταποδακι με τον πολτο των κρεμμυδιων. Προσθετετε λιγο-λιγο το κρασι, τις τριμμενες ντοματες ή την παστα και την πιπερια. Αφηνετε να βρασουν επι 15 λεπτα και τοτε τα βγαζετε με μια τρυπητη κουταλα και τα διατηρειτε ζεστα σε πυρεξ. Προσθετετε στην κατσαρολα απο το ζουμι που οι γαριδες, τοσο ωστε να ειναι συνολικα 5 φλυτζανια του τσαγιου. Μολις παρει βραση ριχνετε το ρυζι, ανακατευετε και αφηνετε να μισοβρασει. Ριχνετε τοτε τα θαλασσινα και τ'αφηνετε να βρασουν για 5 λεπτα. Κατεβαζετε απο τη φωτια χωρις να εχει πηξει τελειως το ρυζι. (Αν θελετε) βαζετε σε τηγανακι το βουτηρο να λιωσει και περιχυνετε το φαγητο. Σκεπαζετε την κατσαρολα με καθαρη πετσετα και αφηνετε για 5 λεπτα. Σερβιρετε σε πιατελα.
     
                                                                                                               Καλη ορεξη!!!!
 

Γαριδοκροκετες

      Γαριδοκροκετες..


     υλικα:
 2 φλυτζανια τσαγιου γαριδες βρασμενες και καθαρισμενες
 1 φλυτζανι τσαγιου κεφαλοτυρι τριμμενο
 1 φλυτζανι τσαγιου μπεσαμελ σφικτη
 2 αυγα
 1 κουταλια σουπας ψιλοκομμενος μαιντανος
 λαδι για το τηγανισμα
 φρυγανια τριμμενη
 αλατι, πιπερι

     εκτελεση:
 Κοβετε τις γαριδες σε 3-4 κομματακια την καθε μια και τις βαζετε σε μπολακι. Προσθετετε τη μπεσαμελ, τους 2 κροκους των αυγων, το τυρι, τον μαιντανο, αλατι, πιπερι και τα ανακατευετε πολυ καλα. Πλαθετε τις κροκετες σε σχημα στρογγυλο ή κυλινδρικο. Χτυπατε ελαφρα τα 2 ασπραδια με 2 κουταλιες νερο και παιρνοντας μια-μια κροκετα, τη βουτατε στην τριμμενη φρυγανια, κατοπιν στα χτυπημενα ασπραδια και παλι στη φρυγανια. Τις τιγανιζετε σε καφτο λαδι αλλα σιγανη φωτια, να ψηθουν καλα και να ροδισουν. Τις τοποθετειτε επανω σε απορροφητικο χαρτι να στραγγισουν και τις σερβιρετε ζεστες.
                                                      
                                                                                                                Καλη ορεξη!!!!
 

Γαριδες γιουβετσι

   Γαριδες γιουβετσι..
 
 
   υλικα:
 3/4 κιλου γαριδες
 1/2 κιλο μανεστρα
 3/4 φλυτζανιου τσαγιου λαδι
 3/4 κιλου ντοματες ωριμες ή 1 κουταλια παστα ντοματα
 2 κρεμμυδια μετρια
 αλατι, πιπερι
 2 - 3 κλωναρια σελινο

   εκτελεση:
 Πλενετε καλα τις γαριδες και τις βαζετε να βρασουν με νερο. Προσθετετε λιγο αλατι, 1 κρεμμυδι ολοκληρο, 2 - 3 κλωναρια σελινο  και τ' αφηνετε να βρασουν. Στραγγιζετε τις γαριδες και μετρατε το ζουμι να ειναι διπλασιο σε ποσοτητα απο τη μανεστρα. Καθαριζετε τις γαριδες. Βαζετε σε κατσαρολα το λαδι να καψει, ριχνετε το ενα κρεμμυδι ψιλοκομμενο να καβουρδιστει. Προσθετετε τοτε τις ντοματες περασμενες απο τον τριφτη ή την παστα λιωμενη σ ενα φλυτζανι νερο και το αφηνετε να βρασει απο 5 εως 10 λεπτα. Ριχνετε στην κατσαρολα το ζουμι περασμενο απο τρυπητο και αφου παρει βραση, προσθετετε τη μανεστρα. Ανακατευετε και το αφηνετε να σιγοβρασει. Οταν κοντευει να βρασει ριχνετε τις γαριδες και το ανακατευετε. Το κατεβαζετε, το σκεπαζετε με πετσετα και τ' αφηνετε επι 5 λεπτα. Ετοιμο για σερβιρισμα..
                                                                                                            Καλη ορεξη!!!